Liječenje hemoroida

Kako se hemoroidi liječe?

 

U odnosu na stadijum razvijenosti bolesti kao na osnovu simptoma, liječenje hemoroidalne bolesti može se vršiti pomoću lijekova, masti, sklerozatne terapije, postavljanja lligatura ispod proširenih vena ali i hirurškim putem.

 

Liječenje hemoroida - Hirurške metode

 

Liječenje hemoroida upotrebom hirurške metode je odličan način liječenja samo ukoliko je dobro indikovano i tehnički besprekorno odrađeno.

 

Hirurške metode podrazumjevaju intervenciju koja se sprovodi ambulantno ali i intervenciju koja se može raditi u prisustvu opšte anestezije koja zahteva određeni boravak pacijenta u bolnici. Izbor metode hirurškog otklanjanja problema sa hemoroidima zavisi od stadijuma bolesti.

 

Ambulantni metodi primenjuju se kod hemoroida drugog i trećeg stadijuma. Cilj primene ove metode jeste sprečavanje dotoka krvi u hemoroide. Poznata metoda je:

 

  • Sklerozacija (podrazumjeva davanje inijekcije sklerozantnog sredstva u korjen hemoroida što dovodi do zatvaranja krvnog suda hemoroida, nakon čega se on smanjuje i nestaje).

Takođe, u četvrtom stadijumu se isto tako radi na sprečavanju dotoka krvi u hemoroid.Međutim, u ovom slučaju javlja se višak sluzokože koji prolabira. U ovom slučaju, upotrebljavale su se sledeće dve metode liječenja hemoroida:

 

  • Hemoroidektomija (ekscizija, odnosno. odstranjivanje hemoroidalnih čvorova)
  • Staplovana hemoroidektomija, pomoću koje se u bezbednoj regiji radi cirkularna ekscizija mukoze, odnosno prekine dotok krvi i uradi lifting sluzokože. Ovaj zahvat prisutan je u praksi i upotrebljava se već više od 15 godina.


Informišite se više o temi liječenja hemoroida operativnim putem na stranici operacija hemoroida.

 

Liječenje hemoroida - Nehirurške metode


Kada je riječ o nehirurškim metodama liječenja hemoroida, one takođe zavise od stadijuma bolesti. Nehirurške metode pre svega podrazumjevaju korigovanje ishrane uz korišćenje pomoćnih sredstava ali i redovnu fizičku aktivnost.

 

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da se na našoj poliklinici još od 2010. godine primenjuje THD metod operacije hemoroida kojim se direktno djeluje na uzrok bolesti što dovodi do njenog brzog, efikasnog i trajnog uklanjanja.

 

Više informacija o nehirurškim metodama liječenja hemoroida pogledajte na stranici Liječenje hemoroida nehirurškim putem.

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi

 

Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47