O prosirenim venama

Proširene vene

 

Proširene vene predstavljaju izdužene vene koje su nepravilno proširene, odnosno one vene koje su izvijugane ili one koje se na tjelu čovjeka pojavljuju u crvenoj ili plavoj boji. Veliki je broj ljudi u svijetu koji su se susreli sa problemom proširenih vena. Proširene vene predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja ljudske populcije i možemo reći da su široko rasprostranjene. Prema zvaničnoj statistici, od ove bolesti leči se oko 30% svetske populacije odnosno čak 50% starijih ljudi.

 

Proširene vene - Ko može oboleti ?

 

Proširene vene se uglavnom javljaju kod osoba koje su u starosnom dobu od 20 do 40 godina. Ovaj podatak poziva na oprez jer su ovo osobe koje su radno i životno najsposobnije. Promene koje nastaju na zidovima mogu biti veoma bolne a kod osoba preko 60 godina se na mestima prošerene vene može pojaviti rana odnosno venska ulceracija.

 

Proširene vene predstavljaju bolest koja je relativno laka ali zato je njen tok veoma progresivan. Proširene vene mogu izazvati određen vid komplikacija i smanjiti mogućnost radne sposobnosti osobe pa čak i izazvati invaliditet.

 

Liječenje proširenih vena obično nema uspjeha pa je ova bolest postala veoma ozbiljan problem.

 

Proširene vene - Gde se mogu javiti ?

 

Proširene vene se dele na dve grupe:

 

  1. Površinske proširene vene
  2. Dubinske proširene vene

 

Površinske proširene vene se kao što i sama reč kaže nalaze na samoj površini kože ili tik ispod nje i mogu se lako uočiti golim okom i to u obliku vijuga ili čvorića.

 

Dubinske proširene vene nije moguće videti s obzirom da se nalaze u predelu mišića i kostiju.

 

Proširene vene se uglavnom mogu javiti na nozi, potkolenici ali i na drugim mestima.

 

Proširene vene- Koji su simptomi ?

 

Veliki je broj simptoma proširenih vena. U velikom broju slučajeva javljaju se estetski problemi, naročito kod ženskog roda. Postojanje bolova ili zamora ne mora biti prisutno. Međutim u samom početku širenja vena, javljaju se određeni bolovi. Bolovi prestaju onog trenutka kada se vene jače prošire što dovodi do toga da se nervne niti kidaju.

 

Najčešći simptomi proširenih vena

 

  • Težina i napetost nogu nakon dugog stajanja
  • Osjećaj žarenja
  • Bolovi i jako grčevi u mišićima noću
  • Zamor i otjecanje nogu

prosirene vene

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi

 

Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47