Simptomi hemoroida

Najčešći simptomi hemoroidalne bolesti su krvarenje i ispadanje prilikom defekacije. Takođe, ukoliko dođe do ispadanja unutrašnjih hemoroida, bez mogućnosti da se repozicioniraju, moguće je nastajanje neprijatnog i jakog bola.

 

Najčešći simptomi hemoroida su

 

  1. svrab,
  2. peckanje,
  3. problemi i bol prilikom vršenja nužde,
  4. ispadanje.

 

Krvarenje hemoroida može iti manje i često. Obično se na ovaj vid bolesti slabije obraća pažnja ali ona može biti uzročnik teške anemije koju prate svi simptomi anemijske bolesti. Takođe, krvarenja mogu biti i znatno obilnija što može uzrokovati gubitke velike količine krvi što može biti opasno po život.

Osnovni simptom i onaj koji se javlja među prvima jeste svetlocrvena krv na toalet papiru, donjem vešu.

 

Simptomi i prevencija hemoroida

 

Naravno, postoje načini i mere koje je potrebno preduzeti kako bi se ova bolest na vreme predupredila i sprečila. To podrazumjeva zdravu ishranu koja obuhvata veliku količinu namirnica sastavljenu od cijelog zrnevlja ali i dovoljna količina tečnosti.

 

Pored izbalansirane ishrane, redovnom fizičkom aktivnosti se takođe djeluje na sprečavanje nastanka hemoroidalne bolesti.

 

Međutim, ukoliko je uzrok nastajanja hemoroidalne bolesti genetika, onda ni prevencija uglavnom nije dovoljna.

 

Simptomi hemoroida - Kada posjetiti lekara ?

 

Uglavnom se pacijenti obraćaju svom lekaru kada bol postane suviše jak ili kada je krvarenje preveliko. Zbog toga što se veliki broj ljudi stidi ove bolesti dovodi do toga da se ona otkriva i dijagnostifikuje u poodmaklim fazama. Veoma je bitno da lekar prepozna hemoroidalnu bolest kao i njen stadijum i ukoliko je bolest uznapredovala da pacijenta uputi na pregled kod specijaliste.

 

Pogledajte još:

 

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi

 

Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47