Šta su to hemoroidi?

Hemoroidi ili šuljevi

 

Proširene vene koje su smještene ispod sluzokože na završnom djelu debelog creva i čmara nazivaju se hemoroidi ili šuljevi. Zapravo, hemoroidi predstavljaju otečene krvne sudove koji se usled djelovanja pritiska šire. Veličina hemoroida zavisi od stadijuma bolesti a njihov izgled je u obliku malih čvorića.

 

Danas se hemoroidi smatraju savremenim problemom usled modernog načina življenja. Prema nekim statistikama, više od 50 procenata populacije starije od 30 godina ima ili je imalo određena loša iskustva po pitanju hemoroida.

 

Hemoroidi ili šuljevi - Njihova uloga u organizmu

 

Hemoroidi ili šuljevi nisu bolest osim onda kada daju simptome. Kada nema prisustva simptoma, oni predstavljaju određenu strukturu koja ima svoju funkciju.

 

Glavna i osnovna funkcija koju imaju hemoroidi ili šuljevi jeste zapravo zadržavanje gasova i tečne stolice. Pored ove funkcije,njihova uloga je takođe i očuvanje gornjeg dela analnog kanala od nastajanja povreda.

 

Spoljašnji i unutrašnji hemoroidi ili šuljevi

 

Hemoroidi ili šuljevi se dele na spoljašnje i unutrašnje. Ono što čini granicu između ove dve vrste hemoroida jeste linija koja je zupčasta i koja je locirana 1,5 do 2 centimetra od ivice analnog otvora. Iznad ove zupčaste linije smešteni su unutrašnji hemoroidi. Spoljašnji hemoroidi smješteni su ispod navedene linije.

 

Unutrašnji hemoroidi ili šuljevi

 

Najčešći uzročnici sviježeg krvarenja iz anusa su zapravo unutrašnji hemoroidi. S obzirom da kod takvog krvarenja treba obratiti pažnju na bolesti završnog djela debelog creva koje su malignog karaktera, svim pacijentima sa bolešću hemoroida neophodno je odraditi digitoretklani pregled kao i retkoskopiju. Kod pacijenata starijih od 50 godina, savjetuje se i kolonskopija.

 

Spoljašnji hemoroidi ili šuljevi

 

Za razliku od unutrašnjih, spoljašnji hemoroidi su manje važniji ali su zato uzročnici određenih tegoba.Spoljašnji hemoroidi nastuju u trudnoći, kod zatvora ili dugog sedenja prilikom pražnjenja ili nepravilne ishrane.

 

Pogledajte još:

 

Poslednje sa bloga

U prijatnom ambijentu i u opuštenoj atmosferi stručnjaci Specijalne hirurške bolnice „Hirurgija dr Drašković“ brinu se o Vama i Vašim zdravstvenim problemima. Hemoroidi, lečenje hemoroida, operacija hemoroida, THD metod trajnog uklanjanja hemoroida...

Saznaj više

Ponedeljak - Petak

8:00 - 21:00

Subota

8:00 - 15:00

Nedelja

Ne radi

 

Telefon

+381 11 344 85 41 | +381 11 344 85 47 

+381 60 344 85 41 | +381 60 344 85 47