Hemoroidi se konačno mogu trajno izliječiti

hemoroidi liječenje

Najefikasniji način kojim se liječe hemoroidi

 

Najuspešnija metoda liječenja hemoroida je THD operativna procedura. Efekat koji se postiže ovim načinom liječenja ne može se postići ni jednom drugom metodom. THD operativna procedura rješava problem u samom uzroku njegovog nastanka.

 

Svaki drugi odrastao čovek ima problema sa hemoroidima. Simptomi koji prate oboljele hemoroide u mnogome narušavaju kvalitet života osobe koja ima ovaj problem. U Svetu i kod nas se primenjuje nekoliko metoda kojima se liječe hemoroidi manje ili više uspešno. Najveći problem je pojava recidiva po završetku liječenja. Danas se ovaj problem uspešno prevazilazi primenom THD operativne metode liječenja hemoroida.

 

Šuljevi ili hemoroidi

 

Hemoroidi su deo vaskularnog sistema analnog kanala čija osnovna funkcija je kontrolisanje defekacije. To su jastučići u arterijsko-venskom kanalu koji sprječavaju nekontrolisan izlazak tečne stolice i gasova iz analnog kanala. Analni jastučići koji su upaljeni i otečeni postaju disfunkcionalni i prelaze u hemoroidalnu bolest. Oboljeli hemoroidi nazivaju se još i šuljevi.

 

Hemoroidi se zavisno od lokacije svrstavaju u spoljašnje ili unutrašnje. Spoljašnji hemoroidi se nalaze na samom analnom otvoru, dok su unutrašnji hemoroidi lokalizovani unutar analnog kanala, iznad zupčaste linije. Neretko se dešava da oboljela osoba ima upaljene i spoljašnje i unutrašnje hemoroide.

 

Hemoroidi – simptomi bolesti

 

Simptomi kojima će se oboljeli hemoroidi manifestovati zavisi od lokacije hemoroidalnih čvorova. Spoljašnji hemoroidi su smješteni ispod kože na anusu u kojoj se nalazi mnoštvo nervnih završetaka što uslovljava jak bol u slučaju oboljevanja i tromboze spoljašnjih hemoroida. Otečeni spoljašnji hemoroidalni čvorovi onemogućavaju pravilnu higijenu, pa dolazi do iritacije kože u analnom predelu, što za posledicu ima peckanje i nepodnošljiv svrab.

 

Unutrašnji hemoroidi po pravilu nisu bolni. Oni su smješteni ispod sluzokože analnog kanala u kojoj nema nervnih završetaka. Bol se može javiti samo u slučaju kada bolest toliko uznapreduje da nastupi tromboza ili nekroza hemoroida. Tip i intenzitet tegoba koje prate oboljele unutrašnje hemoroide zavise od stepena oboljenja. Kod unutrašnjih hemoroida hemoroidalna bolest se razvija kroz četiri faze.

 

hemoroidi simptomi

 

Hemoroidi prvog stepena bolesti

Unutrašnji hemoroidi u samom početku bolesti se manifestuju u vidu rektalnog krvarenja u toku ili posle defekacije. Krv je sveža i nalazi se samo na površini stolice. Ovo stanje se označava kao hematohezija. Prvi simptom unutrašnjih hemoroida koji obolela osoba primjeti je trag krvi na toalet papiru.

 

Hemoroidi drugog stepena bolesti

U drugom stepenu bolesti hemoroidi krvare nešto intenzivnije. Već u ovoj fazi oboljenja hemoroida dolazi do prolapsa, odnosno ispadanja hemoroidalnih čvorova iz analnog kanala. Ti se dešava u toku pražnjenja crijeva. U ovom stupnju bolesti hemoroidi se sami spontano vraćaju.

 

Hemoroidi trećeg stepena bolesti

Treću fazu oboljenja unutrašnjih hemoroida karakterišu isti simptomi kao i kod drugog stepena, s’tom razlikom što se hemoroidi ne vraćaju sami u analni kanal, već je potrebno da ih oboljela osoba menuelno vrati.

 

Hemoroidi četvrtog stepena bolesti

U najtežem stupnju bolesti hemoroidi su konstantno u stanju prolapsa. Oni se ne mogu vratiti unutar anusa ni spontano ni manuelno. Prolabirani hemoroidi neretko ostaju uklješteni na anusu i tada se javlja jak i oštar bol. Kod hemoroida četvrtog stepena bolesti česta je pojava tromba koji može stvoriti dodatne komplikacije.

 

Najčešći uzroci zbog kojih oboljevaju hemoroidi

 

Hemoroidi oboljevaju usled stvaranja povećanog pristska na oslabljene zidove krvnih sudova u rektalnom području. Nepravilna ishrana dovodi do hriničnog zatvora koji direktno uzrokuje hemoroide. Povećan pritisak na rektanle vene stvara i prekomerna telesna težina, ali i plod u stanju trudnoće. Na nastanak hemoroida utiču i hormonske promjene, starenje organizma, dugo sedenje ili stajanje, nedostatak fizičkih aktivnosti.

 

Hemoroidi – liječenje

 

Oboljeli hemoroidi se moraju liječiti. Zavisno od stadijuma razvoja bolesti primenjuje se odgovarajuća metoda liječenja hemoroida. U prvoj, a u blažim slučajevima i u drugoj fazi bolesti hemoroidi se liječe neoperativnim metodama. U primeni su konzervativna terapija, metoda sa Baronovim ligaturama i skletrozantna terapija. Ove metode nisu uspešne u svim slučajevima. Karakteriše ih veliki procenat recidiva.

 

Hemoroidi u trećem i četvrtom stadijumu oboljenja se mogu liječiti samo operativnim putem. Klasična operacija hemoroida je najšire primjenjivani operativni metod. Međutim ovaj način liječenja hemoroida ima brojne nedostatke. Procedura je potpuno invazivna. Kod velikog broja pacijenata hemoroidi se nakon liječenja ponovo vraćaju. Zbog toga ova metoda polako odlazi u prošlost, ustupajući mesto novim efikasnijim metodama liječenja hemoroida.

 

THD metoda omogućava da se hemoroidi trajno izliječe

 

Najuspešnija metoda liječenja hemoroida je THD operativna procedura. Efekat koji se postiže ovim načinom liječenja ne može se postići ni jednom drugom metodom. THD operativna procedura rješava problem u samom uzroku njegovog nastanka. Ovo je najmanje invazivan put liječenja hemoroida. U stanju venske analgosedacije vrši se podvezivanje artetija koje krvlju pune hemoroidalne vene. Podvezivanje se obavlja iznad arterijsko-venskih šantova. Neophodno je podvezasti svih šest arterija u rektalnom području. Na ovaj način, THD operativnom procedurom, isključuje se svaka mogućnost ponovnog nastanka hemoroida i hemoroidi su trajno izliječeni.

 

Hemoroidi – oporavak

 

Koliko će trajati oporavak posle operacije hemoroida prvenstveno zavisi od invazivnosti primenjene metode liječenja. Oporavak nakon klasične operacije hemoroida je vrlo dug. Može trajati i duže od četiri nedjelje. Period zarastanja rana nakon klasične operacije hemoroida je uglavnom bolan. Oporavak posle operacije hemoroida THD metodom je znatno lakši. Pacijent odlazi kući već slijedećeg dana nakon operacije i može se vratiti obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Komentari (2)

Radiša Petković

Odgovori

03.11.2015 21:12

Poštovani,
pošto patim od hemoroida koji bole I krvare u zadnje vreme svakodnevno, a pregledom je konstatovana I fisura na jednoj strain zida debelog creva, I sve to mi otežava pražnjenje, molim da mi odgovorite koja je cena operacije THD metodom, da bih se oslobodio I spoljnih I unutrašnjih hemoroida I te fissure istovremeno, I da li je to izvodljivo.
Molim za odgovor.
Pozdrav,Radiša.

Danijel Turkivić

Odgovori

17.01.2016 21:24

Koliko košta THD zahvat ?

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje