Operacija hemoroida – oporavak

hemoroidi oporavakDužina i tok oporavka posle operacije hemoroida

 

Postoperativni tok je za lijecenje hemoroida važan koliko i sama operacija. Oporavak može biti duži ili kraći, sve u zavisnosti od primjenjene operativne metode. Kako bi oporavak protekao bez većih problema neophodno je korigovati režim ishrane, izbegavati sedenje i šetati najmanje po pola sata svakoga dana.

 

Postoperativni tok zavisi od metode kojom se vrši operacija hemoroida


Koliko će trajati oporavak posle operacije prvenstveno zavisi od metode koja se primjeni za lijecenje hemoroida .Kako se lijecenje hemoroida najčešće obavlja klasičnom operacijom i THD metodom, njihova invazivnost i primjenjeni režim anestezije određuju koliko će trajati i kako će teći oporavak .Dok oporavak traje neophodno je pridržavati se striktno savjeta lekara i redovno odlaziti na kontrole.
 

Klasična operacija hemorioda – oporavak


Oporavak posle ovog tipa operacije hemoroida je uglavnom dug i bolan. Kako se klasičnom operacijom hemoroidalni čvorovi uklanjaju putem reza potrebno je dosta vremena da tako stvorene rane zarastu. Oporavak može potrajati i do četiri nedjelje. Tokom postoperativnog toka prisutni su i jaki bolovi koji su nerjetko tako intenzivni da potpuno onemogućavaju sjedenje. Pored bola oporavak je praćen i blagim krvarenjem nekoliko dana nakon operacije. Klasična operacija se izvodi u stanju opšte anestezije. Oporavak posle klasične operacije hemoroida zahteva boravak u bolnici određeno vrijeme. Visoka invazivnost, težak i dug oporavak ,ali i visok procenat recidiva su faktori koji u velikoj mjeri doprinose napuštanju ove metode za lijecenje hemoroida .
 

THD operacija hemoroida – oporavak


Oporavak posle THD operacije hemoroida je znatno lakši i kraći nego kada se lijecenje hemoroida obavlja klasičnim postupkom. Kako je u pitanju potpuno neinvazivna metoda kojom se problem sa hemoroidima rešava bez reza, jasno je da je i oporavak potpuno bezbolan. THD operacija je za sada jedina metoda kojom se hemoroidi trajno liječe. Tokom operacije pacijent je u lokalnoj anesteziji, čime je period boravka u bolnici sveden na minimum. Pacijent već sledećeg dana nakon THD operacije odlazi kući. S’obzirom da se primenjuje venska analgosedacija, odnosno lokalna anestezija, dozvoljeno je konzumiranje hrane neposredno nakon operacije. Prvih dva, tri dana nakon THD operacije treba izbegavati jako fizičko naprezanje kako ne bi došlo do stvaranja pritiska na šavove i njihovog popuštanja. Oporavak posle THD operacije je toliko brz i jednostavan da se pacijent svega nekoliko dana nakon zahvata može vratiti uobičajenim aktivnostima. Brz oporavak i trajni rezultati su glavni razlozi zbog kojih se THD operacija hemoroida sve više primenjuje kako u Svetu, tako i kod nas.
 

Režim ishrane koji ubrzava lijecenje hemoroida i oporavak posle operacije


Za koju god metodu za lijecenje hemoroida da se odlučite prvi korak koji treba da preduzmete jeste promjena režima ishrane. Jako je važno posle operacije hemoroida uspostaviti redovnu i meku stolicu, kako bi oporavak bio što lakši i kraći. Redovna i normalna defekacija se može postići jedino pravilnom ishranom. Kako biste ubrzali lijecenje hemoroida i oporavak posle operacije neophodno je da iz ishrane potpuno izbacite grickalice, brzu hranu, ljuta, masna i jako začinjena jela. Praktikujte kuvane obroke kao i što više svežeg voća i povrća. Dovoljan unos tečnosti je jako važan za redovnu defekaciju. Konzumirajte najmanje dva litra čiste vode dnevno. Ako primjenite takav režim ishrane posle operacije hemoroida oporavak će biti kraći i bez većih komplikacija.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje