Pravilna ishrana je najbolja prevencija hemoroida

ishrana hemoroidi

Ishrana-najvažniji činilac preventivnog djelovanja na simptome hemoroida

 

Ishrana je najvažniji činilac u preventivnom delovanju i ublažavanju simptoma postojeće hemoroidalne bolesti. Pravilnom ishranom je moguće indirektno uticati na zdravlje krvnih sudova čije slabljenje pogoduje nastanku hemoroidalnih čvorova. Jedan od glavnih faktora koji dovode do hemoroidalne bolesti, zatvor, može se sprečiti korigovanjem režima ishrane.

 

Hemoroidi - gojaznost doprinosi nastanku bolesti

 

Višak kilograma negativno se odražava na zdravlje celokupnog organizma. Ishrana bogata mastima narušava strukturu zidova krvnih sudova. Pritisak koji suvišni kilogrami naročito u predelu stomaka stvaraju na krvne sudove u rektalnom području lako dovodi do širenja već oslabljenih krvnih sudova i formiranja hemoroidalnih čvorova. Zbog toga treba povesti računa i telesnu težinu održavati u prihvatljivim granicama. Ukoliko do oboljenja hemoroida ipak dođe, usled trudnoće, starosti, genetskih predispozicija i drugih faktora koji dovode do njihovog nastanka, nepravilna ishrana može u velikoj meri dovesti do intenziviranja problema i brže progresije bolesti.

 

Hemoroidi - Režim ishrane koji sprečava nastanak bolesti

 

Kako bi se spriječila pojava hemoroidalne bolesti neophodno je primeniti odgovarajuči režim ishrane koji će očuvati zdravlje krvnih sudova, obezbediti redovnu stolicu i spriječiti pojavu zatvora, glavnog uzročnika hemoroida.

 

  • Namirnice poželjne u ishrani u prevenciji hemoroida. Voće i povrće bogato dijetetskim vlaknima (jabuke, mahunarke, koštunjavo voće) treba svakodnevno da se nalazi na meniu. Konzumiranje tečnosti treba pojačati, naročito čiste vode i sveže ceđenih sokova od voća i povrća. Cela zrna žitarica koja obiluju celulozom su vrlo poželjna u ishrani. Obavezno treba praktokovati bar jedan kuvani obrok dnevno.
  • Namirnice koje treba izbjegavati. Brzu hranu, peciva i grickalice treba isključiti iz ishrane. Ljuta, masna i jako začinjena jela treba izbjegavati. Jaka alkoholna pića i kafa pogoršavaju tegobe osobama sa hemoroidima.

 

Pored korogovanja načina ishrane u prevenciji hemoroidalne bolesti i fizička aktivnost ima bitnu ulogu. Poznato je da suviše vremena provedenog u sedećem položaju pogoduje nastanku ovog oboljenja, pa je i šetnja odlična prevencija.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje