Tegobe koje donose hemoroidi

hemoroidi

Koji su to simptomi hemoroida?

 

Hemoroidalna bolest se manifestuje u vidu konstantnog pritiska u analnoj regiji, svrabeža, žarenja, bola, jačeg ili slabijeg krvarenja. Usled tegoba koje prouzrokuju hemoroidi umanjen je kvalitet života oboljele osobe.

 

Tegobe mogu biti toliko intenzivne da sprečavaju obavljanje svakodnevnih obaveza i normalno funkcionisanje.

 

Svrab je jedan od prvih simptoma oboljelih hemoroida

 

Oboljeli od hemoroidalne bolesti najčešće preteruju u higijeni analnog područja tako što ga peru sapunom više puta na dan. Kao posledica toga dolazi do slabljenja prirodnih odbrambenih mehanizama na koži i sluznici, osetljivost analne regije raste i česte su ekcematozne promene. Ekcemi nastaju i usled preterane upotrebe čepića i hemoroidalne masti. Sve to dovodi do pojačane iritacije i svraba. Zato je najbolje higijenu rektalnog područja održavati čistom vodom i povremeno sapunom.

 

Spoljašnji hemoroidi su često praćeni jakim bolom

 

Spoljašnji hemoroidi su smješteni na spoljašnjem delu anusa. Prekriva ih vrlo osetljiva koža u kojoj se nalaze brojni nervni završeci. Zbog toga su spoljašnji hemoroidi jako bolni. Hemoroidalni čvorovi su podložni upalama. U spoljašnjim hemoroidima često dolazi do razvijanja krvnog ugruška, odnosno tromba, anus je otečen, nastaje tvrda, bolna izbočina. Spoljašnji hemoroidalni čvorovi krvare samo u slučaju kada dođe do njihovog pucanja.

 

Unutrašnji hemoroidi se prepoznaju uočavanjem krvi na stolici

 

Unutrašnji hemoroidi nastaju u unutrašnjosti analnog kanala. Najčešći simptom unutrašnjih hemoroida je krvarenje. Krv je svetlo crvene boje i nalazi se na površini stolice. Krvarenje je mnogo češće kod unutrašnjih nego kod spoljašnjih hemoroida. Ako krvarenje traje duži vremenski period može dovesti do anemije. Krv se može pojaviti na stolici i usled drugih mnogo težih bolesti, kao što je tumor na debelom crevu.

 

Unutrašnji hemoroidi nisu bolni jer nisu prekriveni kožom već sluzokožom u kojoj nema nervnih receptora. Usled popuštanja vezivnog i mišićnog tkiva dolazi do spuštanja unutrašnjih hemoroidalnih čvorova do izlaza analnog kanala i često se dešava da oni ispadnu van i uklješte se. Bol kod oboljenja unutrašnjih hemoroida je posledica uklještenja prolabriranog hemoroidalnog čvora. Može biti vrlo jak i oštar. Tegobe koje donose oboljeli hemoroidi se ne smeju trpeti i kriti već se bolest mora liječiti.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje