Trudnoća i hemoroidi

trudnoca hemoroidi

Hemoroidi su jedna od tegoba u toku trudnoće

 

Pored lijepih stvari trudnoću prate i brojne tegobe među kojima su i hemoroidi. Kod žena koje su i pre trudnoće imale problema sa hemoroidima simptomi ove bolesti će u toku trudnoće i nakon porođaja biti još intenzivniji. Hemoroidi ne ugrožavaju direktno plod, ali mogu dovesti do anemije.

 

Hemoroidi muče 65% trudnica

 

Hemoroidi se najčešće javljaju u drugoj polovini trudnoće. U retkim slučajevima se jave pre dvadesete nedelje trudnoće. Krajem petog i početkom šestog meseca materica je već toliko uvećana da stvara veliki pritisak na vene ispod nje (donja šuplja vena i vene u maloj karlici), što rezultira usporenim protokom krvi u rektalnim krvnim sudovima i venama u donjim ekstremitetima. Dolazi do zadržavanja krvi u njima, širenja zidova krvnih sudova i nastanka hemoroidalnih čvorova. Neretko se dešava da se problemi sa hemoroidima pojave u toku samog porođaja usled napona. Hemoroidalni čvorovi nastali na porođaju se u 90% slučajeva kasnije sami povlače.

 

Progesteron je jedan od krivaca zbog kojeg oboljevaju hemoroidi

 

Pored pritiska ploda na krvne sudove i hormonske promene do kojih dolazi u trudnoći indirektno pogoduju nastanku hemoroida. Naime u toku trudnoće pojačano se luči hormon progesteron čija povećana koncentracija dovodi do slabljenja zidova krvnih sudova, pa se oni i pri najmanjem pritisku šire i nastaju hemoroidi.


Simptomi hemoroidalne bolesti se postepeno javljaju, najpre dolazi do bezbolnog krvarenja, a zatim i do stvaranja jastučića na anusu. U početnim fazama bolesti hemoroidi nisu bolni, međutim kasnije stvaraju konstantan bol koji može biti vrlo oštar i jak prilikom defekacije. Iz tog razloga je neophodno u toku trudnoće obezbediti redovnu i meku stolicu. To se može postići pravilnom ishranom. Povećan unos tečnosti, svežeg voća i povrća, namirnica bogatih celuloznim vlaknima će svakako pogodovati trudnicama.

 

Hemoroidi često uzrokuju anemiju kod trudnica

 

Ukoliko krvarenje izazvano hemoroidalnom bolešću potraje duži vremenski period može dovesti do anemije. U težim slučajevima nekada je čak neophodna i transfuzija krvi. Zbog toga je neophodno bolest kontrolisati i koliko je to moguće ublažiti. Hemoroidalna bolest se u toku trudnoće ne može potpuno izlečiti, jer se operacija hemoroida u toku trudnoće vrši samo u urgentnim slučajevima. Tegobe se samo mogu umanjiti medikamentima, regulisanjem čvrstine stolice, hipermanganskim oblogama. Ukoliko se nakon porođaja hemoroidi sami ne povuku operacija je jedini način za izliječenje. Operativna procedura THD metodom omogućava potpuno izliječenje hemoroidalne bolesti, bez mogućnosti za njen ponovni nastanak. Oporavak nakon operacije ovom metodom je momentalan, tako da se majka već idućeg dana može vratiti uobičajenim aktivnostima oko bebe.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje