Uzrok nastajanja hemoroida

hemoroidi

Čime su uzrokovani hemoroidi odnosno šuljevi?

 

Nepravilna ishrana, hronični zatvor, nedovoljna fizička aktivnost, genetski faktori, samo su neki od uzročnika hemoroidalne bolesti, hemoroida, odnosno šuljeva. Svi faktori koji dovode do slabljenja zidova krvnih sudova indirektno doprinose nastanku hemoroidalnih čvorova.

 

Često se javljaju u trudnoći. Sa starenjem organizma veća je mogućnost za njihov nastanak.

 

Hemoroidi se javljaju kao posledica zatvora

 

Savremeni način života i nedostatak vremena za pripremanje hrane kod kuće ostavljaju posledice po zdravlje ljudi. Brza hrna, fabrički proizvedeni slatkiši i grickalice deo su svakodnevne ishrane. Imajući sve to u vidu ne čudi podatak da gotovo trećina ljudi u Svetu ima neredovnu stolicu i hronični zatvor. Naprezanje koje je potrebno uložiti prilikom defekacije stvara veliki pritisak na hemoroidalnu venu i dolazi do stvaranja hemoroidalnih čvorova. Hronični zatvor je najčešći uzročnik hemoroida. Zbog toga je potrebno zdravoj ishrani posvetiti više pažnje, konzumirati namirnice koje obiluju biljnim vlaknima i unositi što više tečnosti.

 

Hemoroidi vrlo često nastaju u trudnoći

 

Hemoroidalne vene u rektalnom području nemaju zaliske koji bi pumpali krv i sprečavali njeno zadržavanje u hemoroidalnim venama. Usled pritiska koji krv na prelazu iz arterija vrši na hemoroidalne vene, kao i usled slabljenja zidova krvnih sudova, dolazi do nastanka hemoroidalnih čvorova. Do slabljenja zidova krvnih sudova dovode brojni faktori. Jedan od njih je i trudnoća u toku koje se hormon progesteron luči više nego inače, a za njega je naučno dokazano da slabi zidove krvnih sudova. Sam pritisak koji težina ploda stvara na tako oslabljene hemoroidalne vene pogoduje nastanku hemoroida.

 

Hemoroidi se moraju liječiti

 

Simptomi koji prate oboljele hemoroide su vrlo neugodni, u mnogone ometaju svakodnevni život oboljele osobe i zato se na vreme moraju liječiti. Postoje brojne metode kojima se problemi koje donosi hemoroidalna bolest mogu ublažiti i privremeno ukloniti. Samo jednom operativnom metodom se problem može zauvek riješiti. U pitanju je THD operativna procedura. Ova metoda liječenja hemoroida je u razvijenijim zemljama potisnula sve ostale metode liječenja hemoroida.

Komentari (0)

Ostavi komentar

Doktor vas pita

Kako ste pronašli naš web sajt
Pogledaj rezultate

Zdravlje